Jak vybrat odšťavňovač - KROK 1

10 důležitých bodů, které by jste měli zvážit, před nákupem odšťavňovače


Jaké druhy ovoce a zeleniny budete odšťavňovat ? 

Pokuste se odhadnout jaké procento z následujících surovin budete odšťavňovat - bobuloviny, citrusové plody, tvrdší kořenovou zeleninu nebo listovou zeleninu. Rozmanitost surovin, které lze odšťavňovat, je v dnešní době obrovská a bohužel žádný odšťavňovač není 100% vhodný pro všechny druhy ovoce a zeleniny. 

Příklad

Odšťavňujete-li například 10% bobulovin, 25% listové zeleniny a 65% kořenové pak je pro Vás zcela jistě vhodný odšťavňovač vertikální šnekový. Naopak budou-li ve Vašem seznamu převažovat bobuloviny a listová zelenina pak je pro Vás vhodný odšťavňovač vertikální šnekový či dvouhřídelový.


JAKÉ Množství šťávy budete připravovat ?

Kolikrát denně či týdně budete odšťavňovat ? Budete odšťavňovat pouze pro sebe, nebo i pro partnera, případně celou rodinu ? Každý odšťavňovač pracuje jinou rychlostí, například nízkootáčkový šnekový odšťavňovač je mnohem pomalejší než vysokorychlostní odšťavňovač odstředivý ale má mnohem kvalitnější šťávu. Pokud je však pro Vás rychlost a množství prioritou a jste ochotni obětovat kvalitu, pak je pro Vás jasnou volbou odšťavňovač vysokorychlostní odstředivý. Pokud je pro Vás ale důležitější kvalita a navíc třeba plánujete odšťavňovat větší podíl zeleniny listové pak je Vaši volbou odšťavňovač nízkootáčkový šnekový.


Výtěžnost odšťavňovače - účinnost

Výtěžnost odšťavňovače je zcela nejdůležitějším hodnotícím kritériem. Podíváte li se na různá srovnávací videa, jde vždy o to kolik šťávy daný přístroj získá ze stejného množství surovin. Nejnižší účinnost mají odšťavňovače vysokorychlostní odstředivé (Catler JE 4101), následují odšťavňovače nízkootáčkové šnekové (Kuvings C9500), které dosahují již velmi slušného výkonu ale naprostým vítězem jsou odšťavňovače dvouhřídelové (Angel Juicer 7500), které oproti šenkovým mají až o 30% větší výtěžnost, tedy o 30% více šťávy ze stejného množství surovin.


Vaše finanční možnosti - rozpočet

Jak už to v životě bývá, dostanete to co zaplatíte a u odšťavňovačů toto pravidlo platí dvojnásob. Z vyšší cenou roste kvalita přístroje, množství a kvalita šťávy ale také záruka. Častou chybou začátečníků v odšťavňování je rozhodnutí koupit si tzv. pro začátek odšťavňovač jednodušší a levný. Následně se potýkáte s nízkou kvalitou šťávy, složitým čištěním, vysokou hlučností a vibracemi, nutností porcovat suroviny na malé kousky, nepohodlnou obsluhou a to všechno Vás natolik otráví, že s odšťavňováním skončíte dříve než zjistíte jak je úžasné a důležité pro Vaše zdraví. Pokud to tedy myslíte s odšťavňováním opravdu vážně, kvalitní přístroj pořídíte na našem e-shopu již od necelých 9.000,- Kč.


záruka 

Ať už budete odšťavňovat několikrát denně, jednou za týden či dokonce ještě méně, je pro Vás velmi důležitou veličinou záruka na přístroj. Levnější přístroje disponují pouze běžnou zákonnou zárukou (24 měsíců)  a to z jednoduchého důvodu, jejich výrobce nedokáže při nízké ceně poskytnout záruku vyšší. Pokud se Vám pak například spálí motor, jsou náklady na opravu mnohdy stejné jako na pořízení nového přístroje. Naopak u většiny námi prodávaných přístrojů se setkáte se zárukami výrazně nadstandardními - 10 let na motor a 5 let na ostatní díly odšťavňovače je u nás téměř standardem.


Schopnost odšťavňovat listovou zeleninu 

Zcela jistě největším benefitem odšťavňování je možnost získávat šťávu z listové zeleniny, která je mimořádně bohatá na fitonutrienty, vitamíny a enzymy. Pokud plánujete odšťavňovat větší podíl této listové zeleniny pak se zcela jistě velkým obloukem vyhněte odšťavňovačům odstředivým, dobrou volbou jsou přístroje šnekové horizontální (vodorovně uložený šnek) a tím nejlepším řešením pak odšťavňovače dvouhřídelové (dvě protiběžné hřídele).


Časová náročnost montáže, demontáže a čištění

Tento údaj je součástí téměř všech marketingových brožur a ne vždy odpovídá skutečnosti. Čas strávený sestavováním a rozebíráním přístroje je to co Vás dříve či později začne obtěžovat, nejinak je tomu s náročností čištění. Všeobecně, čím méně dílů přístroj obsahuje, tím jednodušší pak manipulace s ním je a tím menší místo zabere po umytí na Vašem dřezu.


Velikost vstupního otvoru

Velikost vstupního (dávkovacího) otvoru určuje nutnost více či méně porcovat odšťavňované suroviny. Tento parametr je částečně ovlivněn bezpečnostními předpisy (zabraňuje úrazům ruky) a částečně schopností odšťavňovače zpracovávat větší kusy suroviny . Většina odšťavňovačů je dnes vybavena vstupním otvorem o průměru cca 4 cm. Při této velikosti vstupního otvoru jste nuceni porcovat zeleninu a ovoce na relativně malé kousky což Vám zabere více času. V naši nabídce ale naleznete také přístroje s větším otvorem o průměru cca 8 cm (Kuvings C9500) a šnekovým ústrojím přizpůsobeným tak aby bylo schopno si surovinu samo předporcovat. Do těchto odšťavňovačů pak lze vkládat jablko i v celku a ostatní tvrdé suroviny krájet na poměrně velké kusy, což Vám ušetří čas i námahu.


Možnosti odšťavŇovače a příslušenství

Řada odšťavňovačů je dnes již standardně vybavena hrubším, tzv.smoothie sítkem, případně speciální komorou na přípravu zmrzliny, sorbetů nebo třeba ořechových másel a pomazánek (Kuvings C9500 Exclusive, Hurom HH). V naši nabídce pak najdete i odšťavńovače s možností výroby těstovin (Sana EUJ 606, Sana EUJ 707). Doporučujeme proto pečlivě prostudovat co obsahuje balení odšťavňovače, případně co se nabízí jako příslušenství k dokoupení.


Konstrukce a estetika

Jste-li rozhodnuti zařadit odšťavňování do Vašeho každodenního stravovacího rituálu, pak doporučujeme vyhradit Vašemu odšťavňovači speciální a stále místo ve kuchyni, pokud možno na otevřeném místě, pracovní desce, skříňce. Schováte-li jej do skříně, hrozí pravidlo "sejde z očí, sejde z mysli". Není také pohodlné stále odšťavňovač odněkud vytahovat a sestavovat. Aby mohl ale přístroj stát na otevřeném místě, nesmí samozřejmě zavazet v běžné denní činnosti. Je tedy nutné zvážit jaká konstrukce přístroje (vertikální / horizontální ) je pro Váš prostor vhodná. V neposlední řadě je důležitý design přístroje. Máte-li krásnou designovou kuchyňskou linku v určité barvě, budete zcela jistě chtít aby do jejího konceptu zapadal i odšťavňovvač.


Pokud již máte jasno co od odšťavňovače očekáváte a jaké by měl splňovat parametry přejděte k druhému kroku a to k výběru typu odšťavňovače

  

  

 

 

 

 

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.