Jak vybrat sušičku potravin

Sušení potravin je nejstarším a také nejšetrnějším způsobem jejich konzervace. Sušení potravin je proces, při kterém jsou suroviny zbavovány své přirozené vlhkosti, jsou dehydratovány a to za účelem jejich uchovávání a skladování bez rizika znehodnocení. Zbytková vlhkost je odhadována na pouhých 5% a takto konzervované potraviny si zachovávají až 97% živin.

Při výběru toho správného přístroje je důležité vědět, jak často budete sušit a o jak velké objemy surovin se bude jednat. Pokud hodláte sušičku používat jen příležitostně třeba v souvislosti se sezónními produkty s Vaši zahrádky, potom lze vybrat pouze na základě kapacity sušičky, vzhledem k objemu, který hodláte sušit.

Pokud však hodláte sušení potravin začlenit do Vaší kuchyně pravidelně a využívat tak maximálně jeho potenciál, pak byste měli výběru věnovat větší pozornost.


Teplovzdušné sušičky potravin

Tato kategorie sušiček potravin je absolutně nejrozšířenější a nejpoužívanější. Tyto sušičky pracují na principu cirkulace teplého vzduchu uvnitř sušičky. V naši na nabídce najdete jak jednoduché modely s jedním ventilátorem a plastovými sušícími platy, tak mnohem propracovanější modely, které jsou vybaveny pokročilým elektronickým řízením sušícího procesu, umožňují sledovat jeho průběh na přehledném displeji a mají nerezová sušící plata. Některé modely jsou také vybaveny dvěma ventilátory a umožňují tak lepší cirkulaci, případně použití pouze poloviny sušičky například při menších dávkách surovin. Jiné zase disponují filtrací sušícího vzduchu nasávaného do sušičky a zabraňují tak vnikání prachu do prostoru sušičky.


Tyto sušičky dále dělíme

  • zda mají časovač či nikoliv
  • zda mají elektronickou regulaci s automatickými programy
  • zda mají filtraci sušícího vzduchu
  • podle počtu sušících plat (4, 5, 9 )
  • podle toho zda mají průhledná dvířka či nikoliv
  • podle toho zda mají sušící plata plastová nebo nerezová

přístroje v této kategori


INFračervené sušičky potravin

Jedná se o zcela novou pokrokovou technologii, kdy k sušení potravin dochází pomocí záření blízkému infračervenému, o vlnové délce 0,75 - 3 mikrometry ( NIR - Near infrared ray ). Tento způsob sušení je velmi podobný sušení slunečními paprsky a jeho výhodou je šetrnost vůči vnitřní struktuře potravin jako jsou například ryby. Sušička je vybavena vedle klasické topné spirály, také infra zářičem jehož záření proniká hluboko do struktury potravin a podporuje vypařování vlhkosti. Díky této technologii dochází ke zkrácení sušícího procesu a minimalizaci destrukce živin v potravinách.

V této kategorii nabízíme zatím první sušičku tohoto druhu YDEN CI IR D5

yden


dvě sušičky v jednom přístroji

Sušička YDEN CI IR D5 umožňuje pracovat jak v klasickém teplovzdušném móda tak v pokročilém módu infračerveném.


STínový mód

Používá k sušení potravin cirkulaci teplého vzduchu a je vhodný právě tam kde je důležitá stabilní teplota a cirkulace teplého vzduchu. Sušící teplota může být řízena a udržována v průběhu celého sušícího procesu. Tento způsob sušení je vhodný například pro zeleninové a ovocné chipsy a placky.

yden_stínový_mód  yden_sušení vzduchem


Solární mód

Používá k sušení potravin záření blízké infračervenému, tzv. NIR (near infra-red). Tento způsob sušení je obdobný jak sušení na slunci. Velkou výhodou NIR sušení je zachování vitamínu D a dalších minerálních látek v sušených potravinách. U potravin jako jsou ryby, maso, broskve, zabraňuje NIR sušení jejich rozkladu a zachovává tak jejich plnou nutriční hodnotu.

yden_NRI_mód   yden_sušení_NRI

     

 

 

 

 

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.