Ovoce a jeho přínosy

Co obsahují jednotlivé druhy ovoce a jaký užitek mají pro naše zdraví ?


Čerstvé ovoce je zdrojem celé řady vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidantů. Všechny tyto látky tvoří celek, který pomáhá našemu organizmu zpomalovat proces stárnutí buněk, tkání a orgánů a napomáhá jejich přirozené obnově. Čerstvé  ovoce v každodenní stravě, chrání organismus před stárnutím kůže, padání vlasů, ztrátou paměti a onemocněními jako je věkem podmíněná makulární degenerace oční sítnice (VPMD), Alzheimerova choroba, rakovina tlustého střeva, řídnutí kostí (osteoporóza).


grep

GREP

Grepy jsou výborným zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, mědi, a fosforu. Obsahují také malé množství manganu. Grepy pomáhají při hubnutí, posílení imunitního systému, nachlazení, rakovině prsu, rakovině plic tlustého střeva, mají pozitivní vliv na snížení hladiny cholesterolu v krvi, ledvinové kameny, a snížení hladiny inzulínu.

 


ananas

Ananas

Vzhledem k tomu, že ananas je bohatý na vitamín C, má velké antioxidační účinky. Rovněž se předpokládá, že ananas je dobrý pro trávení proteinů a potravin obecně, vzhledem k přítomnosti určitých enzymů. Ananas má diuretické, anti-rakovinné, a protizánětlivé vlastnosti. Má velmi dobré účinky při léčení průjmu, podporuje dobré trávení, působí proti rakovině, srdečním problémům, detoxikuje tělo, omezuje střevní infekce, artritidu, podporuje hojení ran, zmírňuje bolest v krku a zmírňuje záněty vedlejších nosních dutin.


boruvky_s

BORŮVKY

Borůvky jsou bohaté na draslík, fosfor, hořčík a vápník. Obsahují také malé množství železa, sodíku, zinku, mědi, manganu, a selenu. Borůvky obsahují antioxidanty, které pomáhají zpomalit proces stárnutí, snižují riziko rakoviny, snižují únavu očí, působí preventivně na infekci močových cest a poskytují ochranu proti makulární degeneraci oční sítnice. Borůvky také snižují hladinu cholesterolu, pomáhají zmírnit průjmy a zácpy, a působí jako astringents v trávicím systému a snižují riziko zánětu.

 


tresne_s

TŘEŠNĚ

Třešně mohou mírnit bolesti artritidy, dny a bolesti hlavy. Třešně obsahují anthocyanin, červený pigment, který působí jako antioxidant. Šťáva z třešní obsahuje melatonin, který je rovněž důležitý pro funkci imunitního systému. Třešně se používají jako sedativum při nevolnosti a zvracení. Třešně jsou také prospěšné při léčení bronchitidy, astmatu a chronického průjmu. Bylo zjištěno, že třešně mohou snížit riziko srdečního infarktu a riziko rakoviny až o padesát procent.


jahody_s

JAHODY

Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C; ve skutečnosti, mají více vitamínu C než mnoho citrusových plodů. Jahody jsou také dobrým zdrojem folátu, thiamin, riboflavin, niacinu, vitaminu B6, omega-3 mastných kyselin, vitaminu E, vitaminu A a vitaminu K. Jahody mají četné léčivé vlastnosti, včetně jejich schopnosti snižovat riziko vzniku rakoviny gastrointestinálního traktu v důsledku přítomnosti vitaminu C a řady dalších antioxidantů. Obsahují také flavonoidy, které pomáhají udržet hladinu špatného cholesterolu v normě. Jahody mohou výrazně snížit krevní tlak, což může snížit riziko srdečních onemocnění. Jahody mají dobrý vliv na posílení funkce paměti.

 


Jablka jablka_s

Jablka podporují lepší trávení, působí preventivně proti žaludečním onemocněním, snižují riziko žlučových kamenů, mají pozitivní vliv na zácpu, poruchy jater, chudokrevnost, cukrovku, srdeční choroby, revmatismus. Pomáhají také při slabosti. Jablka také pomáhají při léčbě úplavice. Kromě toho mohou jablka zabránit vzniku Alzheimerovy choroby a Parkinsonovy choroby. A konečně, jablka mají příznivý vliv na péči o zuby a pleť.


pomeranc_s

POMERANČE

Pomerančová šťáva je považována za jeden z nejzdravějších nápojů, pro její široký rozsah zdravotních benefitů. Patří mezi ně schopnost posílit funkci imunitního systému, snižuje známky stárnutí, chrání proti rakovině, podporuje zdravý metabolismus, detoxikaci, zlepšení krevního oběhu, zlepšuje krevní tlak, snižuje záněty, a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.


ribiz_cerny

ČERNÝ RYBÍZ

Obsahuje vysoké množství fenolických flavonoidních phytochemikálií, zvaných antokyany. Vědecké studie ukazují, že konzumace černého rybízu může mít potenciální vliv na boj proti rakovině, stárnutí, zánětům a neurologickým onemocněním. Čerstvý šťávy černého rybízu jsou také bohaté na mnoha základních vitamínů, jako je kyselina pantotenová (vitamin B5), pyridoxin (vitamin B-6) a thiamin (vitamin B-1). Tyto vitamíny jsou nezbytné pro doplnění chybějícího množství potřebného pro správný metabolismus. Bobule jsou také velmi dobrým zdrojem dalších důležitých minerálních látek, jako je měď, vápník, fosfor, mangan, hořčík a draslík, které jsou rovněž velmi důležité pro metabolismus těla.


brusinky_s

BRUSINKY

Čerstvá brusinková šťáva pomáhá výrazně proti infekci močových cest, onemocnění dýchacích cest, ledvinovým kamenům, rakovině a srdečním chorobám. Je také velmi účinná v prevenci žaludečních poruch a diabetu, jakož i onemocnění dásní způsobeném zubním plakem. Vědci naznačují, že bohatství fytonutrientů a antioxidantů přítomné v brusinkách hraje důležitou roli při poskytování ochrany proti problémům, které se vyvíjejí s věkem, jako je ztráta paměti a nedostatečná koordinace. Brusinky mají množství terapeutických vlastností, které chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály, přispívajícími ke stárnutí.


banany

BANÁNY

Přínosem banánů pro zdraví je pomoc při hubnutí, snížení obezity, léčení střevních poruch, úleva od zácpy, pozitivní účinky při léčbě úplavic, anémie, tuberkulózy, artritidy, dny, poruch ledvin, močových cest, menstruačních problémů a popálenin. Jsou také vhodné pro snížení krevního tlaku, chrání zdraví srdce, modifikují metabolismus, zlepšují imunitní systém, snižují závažnost vředů, mají pozitivní vliv na zdraví očí, stavbu kostí a detoxikaci organismu.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.